A REFRESH egy 2015 és 2019 között zajló EU kutatási projekt volt, amelynek célja az élelmiszer-pazarlás elleni fellépés. A projektben 12 európai országból, illetve Kínából összesen 26 szervezet dolgozott együtt az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Célkitűzések 12.3 pontjának elősegítése érdekében, amely kimondja, hogy a felére kell csökkenteni kiskereskedelmi és fogyasztói élelmiszer-hulladék mennyiségét, valamint értékmegtartó megoldásokat kell kidolgozni a teljes élelmiszer-ellátási láncban.
Magyar Élelmiszerbank Egyesület koordinálja.

A projekt fő célja, hogy a "termőföldtől a tányérig" megközelítés jegyében élelmiszer-hulladék csökkentő tevékenységeket dolgozzon ki a zöldség-gyümölcs ágazatban. Ez az egy általában nem túlságosan hosszú ellátási lánc, mivel feldolgozás nem része a folyamatnak, ez bizonyos szempontból megkönnyíti a helyzetet. A projekt elsősorban az alacsony minőségű termékre fókuszál, melyeknek a fogyasztókhoz történő eljuttatását mind  kereskedelemi (értékesítés) és nem-kereskedelmi (adományozás) csatornákon keresztül tervezzük tesztelni.


A projekt fő célja, hogy feloldja a „virtuális igények okozta túlkínálat” paradoxonát, és közös alapot teremtsen az catering ellátási láncban (a megrendelőtől a fogyasztóig) keletkező élelmiszer-hulladékok problémájának megértéséhez, a lehetséges megoldásokhoz és a témával kapcsolatos tudatosság növeléséhez. Célunk egy a jelenleginél reálisabb kereslet-kínálat egyensúly megteremtése egy olyan speciális fogyasztási helyzetben, ahol általában nem a vendéglátás költségei jelentik az elsődleges döntési szempontot.


A projekt célja, hogy az élelmiszerfeleslegek szétosztásának teljes költségét modellezze, amely az „újraelosztási ellátási lánc” működtetéséhez szükséges (ide értve az élelmiszerbankok és fogadó szervezetek költségeit), kiszámítsa egy, a rendszerbe történő beruházás lehetséges megtérülését, és potenciális finanszírozási forrásokat kutasson fel, különös tekintettel a szociális ellátórendszer meglévő (és nem 100%-osan kihasznált) kapacitásaira és forrásaira, valamint az EU Segélyprogramja által kínált lehetőségekre.


2017. júliusában hárm hétig várjuk a válaszokat a REFRESH kérdőívére. A felmérés a REFRESH projekt négy tesztországában zajlik: Hollandiában, Németországban, Magyarországon és Spanyolországban. A fogyasztókat arra kérjük, hogy töltsék ki az élelmiszerekről szóló kutatás tízperces kérdőívét.


Példaértékű összefogásra készülnek a magyar élelmiszeripar kulcsszereplői az élelmiszerpazarlás és az éhezés ellen. Március 22-én a titkársági feladatokat is ellátó Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében lezajlott a program hazai megvalósításáért felelős Élelmiszerérték Fórum Irányító Bizottságának első ülése. A találkozó során a megjelentek megerősítették elkötelezettségüket az ügy iránt, valamint meghatározták a főbb irányvonalakat. A kerekasztal-megbeszélésnek a Földművelésügyi Minisztérium adott otthont.


2015 szeptember 16-án indult el a Horizont 2020 program által finanszírozott “Erőforrás-hatékony élelmet a teljes ellátási láncon” (REFRESH) projekt. 12 európai országból és Kínából összesen 26 partner dolgozik majd a célkitűzések megvalósításán: az Európában hulladékká váló élelmiszermennyiség 30%-kal való csökkentésén 2025-ig; a hulladékgazdálkodás költségeinek csökkentésén; valamint a szükségszerű élelmiszerhulladék és csomagolás lehető legjobb felhasználásán. A REFRESH project 2015 júliusától 2019 júniusáig fog tartani.


Pages