Minőségi hibás zöldségek és gyümölcsök értéknövelése

A projekt fő célja, hogy a "termőföldtől a tányérig" megközelítés jegyében élelmiszer-hulladék csökkentő tevékenységeket dolgozzon ki a zöldség-gyümölcs ágazatban. Ez az egy általában nem túlságosan hosszú ellátási lánc, mivel feldolgozás nem része a folyamatnak, ez bizonyos szempontból megkönnyíti a helyzetet. A projekt elsősorban az alacsony minőségű termékre fókuszál, melyeknek a fogyasztókhoz történő eljuttatását mind  kereskedelemi (értékesítés) és nem-kereskedelmi (adományozás) csatornákon keresztül tervezzük tesztelni.

Az élelmiszerveszteség becsült mértéke a mezőgazdaság területén elég magas, ezért még szükség van a veszteségek és feleslegek potenciális csökkentésére irányuló projektekre és innovatív megoldásokra.

A Budapesti Nagybani Piac és Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy közös projekt indítását határozta el, amely elsősorban a zöldség-gyümölcs ágazat tevékenységeit és szereplőit célozza meg.

A Budapesti Nagybani Piac az ország legnagyobb zöldség-gyümölcs  közvetítője, ahol a termelők és nagykereskedők kínálata heti hat napon szolgálja ki a kiskereskedők igényeit. Friss zöldségek és gyümölcsök, citrusok, gomba, tojás, méz és számos más termék vásárolhatók egész évben folyamatosan. A piac a fogyasztók számára is nyitva áll, de az értékesítés csak kereskedelmi mennyiségben történik.

A projekt tervezett tevékenységei:

- A "nem tökéletes" zöldségek és gyümölcsök piaci forgalmazásával kapcsolatos akadályok feltérképezése

- A Budapesti Nagybani Piacon keletkező élelmiszerfeleslegek adományozási lehetőségének megteremtése

- A "Másodszüret" (gleening) akciók magyarországi megvalósítási lehetőségének vizsgálata és tesztelése

- A témával kapcsolatos kommunikációs tevékenység és figyelemfelkeltő események szervezése a Piac területén.