Az önkéntes platformok jó megoldásnak bizonyulnak az élelmiszerpazarlás visszaszorítására. A közös cél érdekében tett együttes erőfeszítések által a résztvevő szervezetek hatékonyabban tudnak együttműködni és hatást elérni. A REFRESH nemzeti programjainak és a WRAP Egyesült Királyságban létrehozott Courtauld 2025 programjának gyakorlati tapasztalatai tartalmazó útmutató tartalmazza az önkéntes platformok létrehozásához szükséges lépéseket.

A Tesco áruházaiban és raktáraiban is komoly erőfeszítésekkel küzd az élelmiszer-hulladék csökkentéséért, de a további hatékony lépések érdekében fel kell mérni, hol mekkora mennyiségű felesleg és hulladék keletkezik a működése során. A TESCO élelmiszermentés szorosan kapcsolódik a  “Kiszélesíteni a hidat” REFRESH pilot projekthez.

A “Mintha otthon lennénk” pilot project keretei között a rlsztvevők elkészítettek egy útmutatót, amely az azt alkalmazó rendezvényszervezők számára hasznos tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan lehet a rendezvényeket minél kisebb mértékű élelmiszerpazarlással megszervezni.

Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése volt a témája a Nébih Kerekasztal rendezvénysorozat első eseményének, ahol a forgalmazók és a karitatív szervezetek mellett a hatósági szakemberek és a jogalkotók képviselői is részt vettek.

2018. februárjában ismét ülésezett az Élelmiszer Érték Fórum Irányító Bizottsága. Az ülésre a Földművelésügyi Minisztériumban került sor, a megbeszélésen az IB valamennyi tagja jelen volt.

Tizenkilenc cég vett részt a 12. Élelmiszerbank-FAO közös adománykonvojban, amely október 16-án Budapesten keresztülhaladva hívta fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás és az éhezés kettősének ellentmondásosságára.

2017. szeptember 28-29. között került megrendezésre az első Food Waste Hackathon Miskolcon, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A versenyen egy olyan applikáció vagy web-oldal megtervezését kellett megvalósítaniuk a lelkes résztvevőknek, amelynek segítségével mérsékelhető az élelmiszerpazarlás mértéke a teljes élelmiszerlánc mentén.

A Tesco Európa közzétette a 2016/2017-es pénzügyi évre vonatkozó jelentését a működése során keletkező élelmiszer-felesleg és -hulladék mennyiségéről. Az áruházlánc a szektor képviselői közül a Közép-Európai régióban elsőként publikált ilyen adatokat, mert meggyőződése, hogy az átláthatóság és a mérés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy még hatékonyabb lépéseket tegyen a pazarlás visszaszorítása érdekében.

Az Agrár Marketing Centrum szervezésében szeptemberben tartották az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt. Az OMÉK 2017 elsődleges célja, hogy szakmai szempontból bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, és annak értékeit, eredményeit megismertesse a szakmával és a nagyközönséggel. Az esemény kiemelt témája volt élelmiszerpazarlás elleni küzdelem.

A projekt fő célja, hogy a "termőföldtől a tányérig" megközelítés jegyében élelmiszer-hulladék csökkentő tevékenységeket dolgozzon ki a zöldség-gyümölcs ágazatban. Ez az egy általában nem túlságosan hosszú ellátási lánc, mivel feldolgozás nem része a folyamatnak, ez bizonyos szempontból megkönnyíti a helyzetet. A projekt elsősorban az alacsony minőségű termékre fókuszál, melyeknek a fogyasztókhoz történő eljuttatását mind  kereskedelemi (értékesítés) és nem-kereskedelmi (adományozás) csatornákon keresztül tervezzük tesztelni.

Pages

Subscribe to Hungarian