Élelmiszerveszteségek és feleslegek csökkentése a rendezvény catering területen

A projekt fő célja, hogy feloldja a „virtuális igények okozta túlkínálat” paradoxonát, és közös alapot teremtsen az catering ellátási láncban (a megrendelőtől a fogyasztóig) keletkező élelmiszer-hulladékok problémájának megértéséhez, a lehetséges megoldásokhoz és a témával kapcsolatos tudatosság növeléséhez. Célunk egy a jelenleginél reálisabb kereslet-kínálat egyensúly megteremtése egy olyan speciális fogyasztási helyzetben, ahol általában nem a vendéglátás költségei jelentik az elsődleges döntési szempontot.

A rendezvény catering a vendéglátás szektor speciális szegmense egy különleges ellátási lánccal, ahol a végső ügyfél (a fogyasztó vendég) általában nem maga választ a catering ajánlatok közül, mivel többnyire a megrendelő cég vagy szervezet felel az eseményszervezésért. Ez a rendhagyó helyzet legtöbbször túlkínálatot teremt a cateringben, ami gyakran jelentős mértékű élelmiszerpazarláshoz vezet (különösen Magyarországon, ahol a vendéglátás nagy hagyományokkal rendelkezik).

A projekt megvalósításában partnerként vesznek részt a HORECA Marketing Klub (www.horecamarketing.hu), az UNICEO (Vállalati Rendezvényszervezők Nemzetközi Hálózata – www.uniceo.org) és a BCSDH (Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Magyarországon – www.bcsdh.hu). A projekt együttműködik a NÉBIH által vezetett „Maradék nélkül” projekt (www.maradeknelkul.hu) vendéglátás munkacsoportjával is.

A projekt munkacíme „Mintha otthon lennénk” lett, mert úgy érezzük, hogy a rendezvényeken általában „körülmények szerencsétlen alakulása” miatt keletkezik élelmiszerveszteség, ami szinte mindenkit zavar, mert otthon sokkal jobban vigyázunk rá, értékként tekintünk az élelmiszerre, ételre, ezért mindenki számára közös cél az ilyen helyzetek megelőzése, elkerülése.

A vizsgálatok, tesztelések és pilot projektek tapasztalatai alapján célunk egy olyan módszertani útmutató és „piaci normarendszer” létrehozása a témában, amit reményeink szerint Magyarországon és más országokban is minél szélesebb körben lehet majd alkalmazni.