Példaértékű összefogásra készülnek a magyar élelmiszeripar kulcsszereplői az élelmiszerpazarlás és az éhezés ellen. Március 22-én a titkársági feladatokat is ellátó Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében lezajlott a program hazai megvalósításáért felelős Élelmiszerérték Fórum Irányító Bizottságának első ülése. A találkozó során a megjelentek megerősítették elkötelezettségüket az ügy iránt, valamint meghatározták a főbb irányvonalakat. A kerekasztal-megbeszélésnek a Földművelésügyi Minisztérium adott otthont.

A nemzetközi REFRESH ("Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain") program egy Európai Uniós kutatási projekt, amelynek célja az élelmiszerpazarlás elleni kollektív küzdelem. A  fenntartható fejlődés célkitűzéseibe illeszkedő program a kiskereskedelmi és a fogyasztói szintű élelmiszerhulladék csökkentése mellett a termelés és a teljes ellátási lánc élelmiszerveszteség redukálása, külön figyelmet fordítva a csomagolóanyagok csökkentésére is.

A magyar pilot projekt Irányító Bizottságába delegált szervezeteket a titkársági feladatokat ellátó Magyar Élelmiszerbank Egyesület választotta ki az alapján, hogy az élelmiszerlánc mind a négy fő szektora reprezentálva legyen. A kiskereskedelmet a Tesco Magyarország áruházlánc, a nagykereskedelmet a Budapesti Nagybani Piac, a feldolgozóipart az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, a vendéglátóipart pedig a Magyar Vendéglátók Ipartestülete képviselte. Az ülés meghívottai között voltak ezenkívül minisztériumi megbízottak  (FM) és az Agrárutató Intézet munkatársa is.

A találkozó résztvevői meghatározták az elsődleges célokat, prioritásokat (csökkentés<redisztribúció<valorizáció) és felelősségi köröket, valamint azonosítottak olyan már futó, vagy tervezési fázisban lévő projekteket, amelyek segíthetnek a célok elérésében. Az Irányító Bizottság első lépésként kijelölte a kutatást (az élelmiszerhulladék mennyiségének felmérését), a szemléletformálást  és az információmegosztást (külső, belső kommunikáció), amelyet az élelmszeripar mind a négy szegmensére kiterjesztenek.

Videohíváson keresztül bekapcsolódott a beszélgetésbe az angol pilot koordinátora, David Rogers, aki bemutatatta a projektjük fő tevékenységeit, a program során összegyűjtött jó gyakorlatokat, valamint a kutatási módszereiket.

A résztvevőknek több kérdésük volt a jogszabályi háttérrel kapcsolatban, valamint a külföldi jó gyakorlatok adaptálhatóságáról. Végül elhangzottak konkrét projektötletek, amelyek megvalósításában az összes megjelent szervezet aktív részvételt ígért.

A találkozó bebizonyította, hogy a kollektív gondolkodás (jelen esetben a termékpálya-együttműködések) segíthetnek választ találni még a legösszetettebb problémákra is.

22/03/2015
Budapest
Hungary

Language: 

  • Hungarian

Organizer: 

REFRESH