Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár során került megszervezésre az Élelmiszer Érték Fórum találkozója egy élelmiszerpazarlás konferencia formájában

Az Agrár Marketing Centrum szervezésében szeptemberben tartották az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásárt. Az OMÉK 2017 elsődleges célja, hogy szakmai szempontból bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, és annak értékeit, eredményeit megismertesse a szakmával és a nagyközönséggel. Az esemény kiemelt témája volt élelmiszerpazarlás elleni küzdelem.

A konferencián az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi szereplője képviseltette magát a termelőktől a kereskedőkön át a vendéglátósokig, és beszámoltak az élelmiszer-hulladék csökkentésével kapcsolatos bevált gyakorlataikról.

A NÉBIH elnökének, dr. Oravecz  Mártonnak a köszöntője után a  NÉBIH munkatársai bemutatták az Európai Unió LIFE támogatási eszközének segítségével indult Maradék Nélkül programot, amelynek legfontosabb célja a szemléletformálás. Ezután a Földművelésügyi Minisztérium részéről dr. Hibbey Marót tartott előadást a feleslegessé vált élelmiszerek takarmánycélú hasznosításáról.

A szünetekben élénk diskurzus folyt az élelmiszer-pazarlás tudatosság fontosságáról, valamint a pazarlás csökkentésének lehetőségeiről. A vállalati szektort az Eisberg cég képviselte, akik az előállítói oldalról törekednek a pazarlás visszaszorítására. A civil oldalról a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, Cseh Balázs tartott előadást az „Élelmiszerfeleslegek eljuttatása rászorulóknak – lehetőségek és korlátok a növekedésben” címmel. Jelen volt továbbá a három legnagyobb magyarországi élelmiszerlánc (Tesco, Auchan, Spar), akik az Élelmiszerbankkal együttműködésben igyekeznek megteremteni az újraelosztás jó gyakorlatait. A konferencia egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

A többnapos rendezvény kiállítói a rendezvény végén az el nem adott, még bontatlan csomagolású, kiváló minőségű, illetve tartós élelmiszereket karitatív célra ajánlhatták fel, amelyeket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével rászoruló családok kapnak. Az akció során összesen 1230 kg élelmiszert adományoztak a cégek a rászorulóknak a kiállításon megmaradt, kiváló minőségű termékeikből.