Hogyan csökkenthető az élelmiszerpazarlás a rendezvények során?

A “Mintha otthon lennénk” pilot project keretei között a rlsztvevők elkészítettek egy útmutatót, amely az azt alkalmazó rendezvényszervezők számára hasznos tanácsokkal szolgál arra, hogy hogyan lehet a rendezvényeket minél kisebb mértékű élelmiszerpazarlással megszervezni.

Az Élelmiszer Érték Fórum égisze alatt megalkotott „Útmutató az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez a rendezvény-vendéglátás területén” célja, hogy a rendezvény catering szervezés során a szervezés és megvalósítás egyes fázisaiban praktikus tanácsokat, javaslatokat adjon, melyek alkalmazásával csökkenthető az élelmiszerfeleslegek és –veszteségek mértéke.

Az útmutatót alkalmazó események „Élelmiszertakarékos rendezvény” logót használhatnak. Az Útmutató és az annak használata során szerzett tapasztalatok alapján az Élelmiszer Érték Fórum célja egy új „piaci normarendszer” létrehozása, melyet az alkotók reményei szerint Magyarországon és más országokban is minél szélesebb körben fognak majd alkalmazni.

Az útmutató az „Élelmiszer Érték – Fórum az élelmiszerpazarlás és –veszteségek csökkentéséért” égisze alatt, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület koordinálásával, az EU REFRESH projektjének támogatásával jött létre. A projekt megvalósításában partnerként vettek részt a HORECA Marketing Klub, a BCSDH (Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért Magyarországon), a NÉBIH által vezetett „Maradék nélkül” projekt projekt vendéglátás munkacsoportja is.