30 tonna élelmiszert gyűjtött a nélkülözőknek a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adománykonvoja

Tizenkilenc cég vett részt a 12. Élelmiszerbank-FAO közös adománykonvojban, amely október 16-án Budapesten keresztülhaladva hívta fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás és az éhezés kettősének ellentmondásosságára.

Október 16-án az Élelmezési világnapon a FAO 1945-ös alapítására emlékezünk, és ezzel arra a törekvésre, hogy a világon mindenki számára biztosítsuk a megfelelő és tápláló élelmet. Ezen a napon több mint 150 országban rendeznek programokat, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. Szomorú aktualitást ad a 2017-es adománykonvojnak a FAO nemrégiben közzétett kimutatása arról, hogy több évtized javuló tendenciája után az éhezők száma ismét nőtt, holott a jelenleg megtermelt élelmiszer elég lenne földünk teljes lakosságának ellátására is.

„Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja, hogy az Élelmezési világnap kapcsán minél többek figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlás és éhínség nyomasztó kettősségére. Fontos számunkra ugyanakkor, hogy nagyon sok élelmiszeripari cég felismerte már, hogy a pazarlás ellen csak közösen tehetünk. Erről is szól ez a nap, hogy megmutassuk, a kormányzat, a FAO, az élelmiszeripari, kereskedelmi cégek és az Élelmiszerbank összefogva tudnak változást hozni”- mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

A Konvojban számos cég képviseltette magát, úgy mint, AccorHotels Magyarország, Adnio Global Kft., Auchan Magyarország Kft., Bio-Fungi Kft., Bonafarm Zrt., Budapesti Nagybani Piac Zrt., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Gyermelyi Zrt., Kometa 99 Zrt., METRO Kereskedelmi Kft., Nestlé Hungária Kft., Numil Kft., Penny Market Kft., Rauch Hungária Kft., Sága Foods Zrt., Univer Product Zrt., Tesco-Global Áruházak Zrt., UNILEVER Hungary Ltd., Wiesbauer-Dunahús Kft.

A Földművelésügyi Minisztérium szintén partner ebben a törekvésben – ahogy az adománykonvojban is.