35 százalékkal kevesebb élelmiszer-hulladék a Tescónál

A Tesco áruházaiban és raktáraiban is komoly erőfeszítésekkel küzd az élelmiszer-hulladék csökkentéséért, de a további hatékony lépések érdekében fel kell mérni, hol mekkora mennyiségű felesleg és hulladék keletkezik a működése során. A TESCO élelmiszermentés szorosan kapcsolódik a  “Kiszélesíteni a hidat” REFRESH pilot projekthez.

A Tesco meggyőződése, hogy ami mérhető, az kezelhető, ezért a jelentés célja, hogy pontos képet adjon az élelmiszerfelesleg és -hulladék mennyiségéről annak érdekében, hogy az áruházlánc még eredményesebben csökkentse a pazarlást, és még több élelmiszert adományozzon a rászorulóknak.

A 2017/18-as pénzügyi évben a Tesco Magyarország több mint 913 811 tonna élelmiszert értékesített, amiből 17 436 tonna felesleg keletkezett. Ebbe a mennyiségbe beletartozik az emberi fogyasztásra alkalmatlan, az emberi fogyasztásra adományozott, valamint az állati takarmányként felhasznált élelmiszer, valamint a hulladék is. A tavalyi adatokhoz képest ez azt jelenti, hogy az élelmiszer-hulladék (felesleg az emberi fogyasztásra szánt adomány és a takarmány célú adomány mennyisége nélkül) mennyisége 35 százalékkal, 14 991 tonnáról 9764 tonnára csökkent. Ennek eredményeként a Tesco Magyarország tavaly 103 százalékkal több élelmiszert tudott jótékony célokra felajánlani. Az emberi fogyasztásra alkalmas 10 536 tonna élelmiszerből 6948 tonnát juttattak el rászorulókhoz és 351 tonnát használtak fel állati takarmányként, ami azt jelenti, hogy Magyarországon a fogyasztásra alkalmas élelmiszerfelesleg 66 százalékát hasznosították élelmiszeradományként. Emellett az áruházlánc 2017-ben több mint 5500 tonna, a működése során keletkezett hulladékot adott át Magyarországon, melyet biogáz, valamint biodízel üzemanyag előállítására használtak fel.

2017/18-ban a Tesco közép-európai működése során 38 054 tonnára csökkent az élelmiszerhulladék teljes mennyisége a 2016/17 évi 54 102 tonnáról – ami számottevő, 30 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. A Tesco összesen 10 639 tonna élelmiszert adományozott a cseh, lengyel, magyar és szlovák piacon helyi élelmiszerbankokon és jótékonysági szervezeteken keresztül a rászorulóknak, ami több mint 25 millió adag ételnek felel meg.

A TESCO élelmiszermentés szorosan kapcsolódik a  “Kiszélesíteni a hidat” REFRESH pilot projekthez, mivel a Magyar Élelmiszerbank Egyesület legnagyobb partnere jelenleg a TESCO és a felajánlott élelmiszeradományok célbajuttatása minden résztvevő részéről a kapacitások folyamatos bővítését igényli.